De invoering van NGS testen in de gezondheidszorg kan een belangrijke invloed hebben op de organisatie van de zorgverlening. Naargelang de situatie kan deze technologie meerdere uiteenlopende toepassingen hebben. Sommige onderzoekers beweren dat deze technologie ons zal leiden naar een "genomische geneeskunde", met de bijbehorende specifieke screenings, nauwkeurigere diagnoses en steeds meer gepersonaliseerde behandelingen. Een ontwikkeling die belangrijke ethische, juridische en maatschappelijke vragen oproept; vragen die iedereen aanbelangen. Een maatschappelijk debat wordt opgestart.
In samenwerking met de Koning Boudewijnstichting organiseert het Kankercentrum (Sciensano) een burgerforum over het gebruik van genomische informatie in de gezondheidszorg in onze samenleving.
Eerst werd een experten workshop georganiseerd om het onderwerp en de problematieken af te lijnen .
32 burgers, geselecteerd voor een zo divers mogelijke doorsnede van de maatschappij, gingen gedurende drie weekends in discussie met elkaar en werden ondertussen geïnformeerd door enkele experten. Een informatiebrochure voor burgers rond het gebruik van genoominformatie in de gezondheidszorg werd geschreven . De conclusies van het burgerforum werden gepresenteerd door de burgers zelf aan de minister van Volksgezondheid. Het burgerforum zal gevolgd worden door een breed maatschappelijk debat met inbedding in traditionele en sociale media. De conclusies van het burgerforum zullen voorgelegd worden aan alle stakeholders tijdens een workshop waar de burgers rechtstreeks met hen in contact gebracht worden.
- Het afsluitende rapport: MY DNA, EVERYBODY’S BUSINESS? (EN)
- Webpage Koning Boudewijnstichting
- Video over NGS-testen