Campagne om colorectale kanker op te sporen

Maatregel : Programma om colorectale kanker op te sporen

Er zijn twee georganiseerde screeningsprogramma’s naar colorectale kanker in België. Het Vlaams programma werd opgestart in 2013 en richt zicht tot mannen en vrouwen van 56-74 jaar wonend in het Vlaams Gewest. Zij krijgen om de twee jaar een iFOBT kit krijgen opgestuurd. Het tweede programma richt zich tot vrouwen en mannen van 50-74 jaar van Waals Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest die een aanbevelingsbrief krijgen om een gratis FOBT test te bekomen bij hun huisarts. De cijfers in tabel 7 en 8 zijn gebaseerd op data verzameld in het kader van de hierbovenvermelde IARC dataverzameling. Het moet opgemerkt worden dat er een verschil zit in de definitie van de noemers in de oorspronkelijke rapporten van de gemeenschappen met deze bepaald door de IARC. Ondanks deze voorzichtigheid omtrent de interpretatie, zien we een spectaculair verschil tussen in de responsegraad tussen Vlaanderen (ongeveer de helft) en Wallonië-Brussel (minder dan 1 op 20). De belangrijkste verklaring is zeker de inclusie van de afname kit in de uitnodigingsbrief in Vlaanderen versus de uitnodiging om een afname kit te bekomen bij de huisarts in Wallonië-Brussel. De keuze van de screeningstest verklaart ook een deel van het verschil: de iFOBT (in Vlaanderen) vereist slecht 1 afname terwijl voor de FOBT test [in Wallonië-Brussel] twee afnames nodig zijn.

 

In tabel 9 wordt een gedetailleerd overzicht gegeven van de gevonden resultaten van colonkankerscreening in het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Voor Vlaanderen, zijn de gegevens hierover onvoldoende voor een overzicht.

 

 

 

Mots-clés: 
Screening naar colorectale kanker

Andere maatregelen op dit gebied

79/5000 Haute Autorité de la Santé (Frankrijk): Ondersteuning voor de introductie van HPV-screening

HPV triage AUSTRALIA

Auto-sampling HPV triage AUSTRALIA

Opsporing en begeleiding van risicopersonen die een genetische aanleg hebben om kanker te ontwikkelen

Centre for Disease Control (USA) : Updates voor systematische reviews

EU-TOPIA project

screeningsprogramma's EU-TOPIA project

VALGENT project: Validation of HPV genotyping tests potentially usable in cervical cancer screening

VALHUDES Project: A protocol for VALidation of HUman papillomavirus assays and collection DEvices for HPV testing on Self-samples and urine samples

Betere opsporing en vroegtijdige diagnose van borstkanker

Prehdict project

kankercentrum Prehdict project

HPV OncoPredict (Horizon 2020)

Programma voor systematische opsporing van baarmoederhalskanker

Dikkedarmkanker screening: ontwikkeling van een Colonoscopieregister

Opsporing baarmoederhalskanker: de HPV roadbook