Oncofreezing gebeurt vooral bij jonge patiënten die voor een zware behandeling staan die hun vruchtbaarheid kan aantasten, zoals chemotherapie. Er wordt voorplantingsmateriaal van hen afgenomen, ingevroren en bewaard om het op een later moment te kunnen gebruiken. Het kan gaan over eicellen, spermacellen, testikelweefsel of eierstokweefsel.
Het hele proces is erg duur: oncofreezing van sperma, testikelweefsel of eierstokweefsel kost €1.300, voor eicellen loopt de kostprijs op tot €3.400. Om deze financiële drempel weg te nemen voor patiënten, wordt oncofreezing sinds 2017 volledig terugbetaald bij bepaalde aandoeningen. In het totaal wordt 4 miljoen euro op jaarbasis hiervoor vrijgemaakt. De uitbreiding van de terugbetaling naar twee nieuwe groepen patiënten valt binnen dit budget.
De terugbetaling geldt voor kankerpatiënten en vrouwen met een borderline ovariumtumor en patiënten met een hematopoëtische aandoening (bijv. thalassemie of sikkelcelanemie) die een stamceltransplantatie noodzakelijk maakt.
Patiënten kunnen hun voortplantingsmateriaal kosteloos laten invriezen in één van de 18 centra voor reproductieve geneeskunde in ons land die oncofreezing aanbieden (zie lijst B-centra). In 8 van die 17 centra kunnen jongeren onder de 16 jaar terecht. De terugbetaling in een centrum geldt van zodra het de bewuste overeenkomst met het Riziv heeft ondertekend. Alle 18 centra hebben de conventie intussen ontvangen en zullen die naar alle verwachting snel ondertekenen.
Na negen maanden terugbetaling, hadden al zeker 303 patiënten voortplantingsmateriaal laten invriezen: 209 mannen en 94 vrouwen. 30 van deze 303 patiënten waren jonger dan 16 jaar.
Oncofreezing
Statut:
Lopend