Maatregel 1 : Structurele basissteun voor bloedvormende stamcel- en navelstrengbloedbanken |
Uit cijfers van het Kankerregister blijkt dat er een duidelijke stijging is in de incidentie van de onco-hemotologische ziekten. Het aantal gevallen nam tussen 2004 en 2011 met gemiddeld 4% per jaar toe (Mores et al., 2014). Een stamceltransplantatie kan levensreddend zijn voor patiënten met een hematologische kanker (leukemie en lymfomen). Het vinden van een geschikte donor is hierbij cruciaal.
Sinds 1 januari 2009 genieten de ziekenhuizen met een hematopoïetische stamcelbank van een structurele financiering. Een bijkomende financiering wordt ook toegekend aan de navelstrengbloedbanken. Deze financiering moet de werkingskosten van de banken dekken, zowel de kwaliteitscoördinatie voor de optimale bewaring van het materiaal als de kosten gelinkt aan de voorbereiding en de opslag van de stalen.
Er werd een thematische werkgroep samengesteld onder leiding van het Kankercentrum (WIV-ISP) om het Belgische overheidsbeleid ten aanzien van stamceldonatie en het beheer van stamcellen te evalueren. Hierin werden voorstellen ontwikkeld op het niveau van het stamcelregister en de donorrekrutering, ten aanzien van de navelstrengbloedbankactiviteiten, evenals hervormingsvoorstellen voor een verbetering van de financiering. Deze voorstellen werden in 2015 opgenomen door het beleid.
In vergelijking met de buurlanden, heeft België vele stamcel- en navelstrengbloedbanken. Daarom wordt momenteel een strategie uitgewerkt die moet leiden tot meer synergie en concentratie. Dit om de efficiëntie en kwaliteit te garanderen en deze op termijn nog te verbeteren.